Zelfvertrouwen kun je leren!!

Dat klinkt makkelijk hè?

Zo makkelijk is het natuurlijk niet altijd, maar wat helpt is weten dat je iets kunt leren en als je gaat oefenen dat het dan steeds makkelijker wordt.

Kun jij je nog herinneren dat je voor het eerst iets voor een grote groep moest vertellen, je spreekbeurt bijvoorbeeld? Hoe was dat voor je? Vast heel spannend.

Zo had ik ook een leuke knul in de praktijk die dat ontzettend spannend vond. Zo spannend dat hij er van moest spugen. Toen ik hem vroeg hoe dat kwam bleek dat er allemaal gedachten in zijn hoofd zaten die hem niet erg hielpen bij een relaxed gevoel: “Dadelijk weet ik niet meer wat ik moet zeggen, ik maak vast een grote fout, ik krijg als enige een onvoldoende”. Zijn vader en moeder hielpen hem zoveel mogelijk en zeiden zoveel mogelijk dingen die zijn gedachten moesten ontkrachten: “Je kunt het best, en je krijgt vast een voldoende”.  Maar het waren niet zijn gedachten dus hij voelde dat ook niet zo. Eigenlijk kon hij er niets mee. Het deed zijn zelfvertrouwen geen goed.

We zijn samen aan het werk gegaan en hebben onderzocht wat angst nu precies is, hoe zijn lijf reageerde en wat hij dacht. Door er bewust van te zijn wat er gebeurde konden we samen ook gaan bedenken wat nodig was om anders te gaan voelen en denken. Dit konden we vervolgens gaan oefenen en alvast gaan fantaseren hoe het was als hij die spreekbeurt met vertrouwen kon doen. Hij had zelf een hele mooie helpende gedachte bedacht: “Niemand weet wat ik wil gaan vertellen , dus als ik een fout maak heeft ook niemand dat door.” Zijn eigen plan was ontstaan!

Met alle tools in handen en de hulp van moeder kon deze knul zijn spreekbeurt gaan doen. Je raad het vast al wel, hij haalde een dikke voldoende. Nog belangrijker was dat hij een beetje gespannen was maar er met vertrouwen in kon gaan. Een succeservaring die nog meer vertrouwen geeft voor de volgende keer!

Martine Lenting

Deel dit bericht via onderstaande Social Media
×