Hoe overleef ik de brugklas?

Dan eindelijk is daar die eindmusical van groep 8. Al die jaren is de basisschool steeds vertrouwder gaan voelen, wist je aardig waar je aan toe was, zat je jaar in jaar uit met dezelfde kinderen in de klas. Jullie werden de oudsten van school wat best cool is. En dan is het zover, waar je al zeker een jaar lang naar uitgekeken hebt; klaar met de basisschool! Op naar een nieuwe uitdaging. Voor de 1 precies de school en het niveau waar hij naar toe wilde, voor de ander is het advies toch anders uitgepakt en is het even schakelen omdat het een andere school of een ander niveau wordt. Alle vertrouwde dingen zijn weg en je begint helemaal opnieuw.

En dan komen er ineens de onzekerheden. ‘Welke kinderen gaan er mee naar mijn nieuwe school, komt mijn vriendje wel bij mij in de klas? straks ken ik helemaal niemand. Hoe moet ik fietsen naar mijn nieuwe school en fiets ik met anderen of alleen? Hoeveel huiswerk krijg ik en kan ik dan nog wel sporten of moet ik steeds maar leren? Kan ik het allemaal wel?’

Gelukkig eerst vakantie…………
maar dan komt die eerste schooldag toch dichterbij.

Voor een hoop kinderen is zo’n eerste nieuwe schooldag erg spannend. Je komt in een nieuwe omgeving met nieuwe kinderen en andere leerkrachten. Het gebouw ken je niet goed genoeg en het is ook nog eens allemaal veel groter dan je gewend was. Je weet helemaal niet wat er van je verwacht wordt. ‘Kan ik wel vinden waar ik moet zijn? Waar moet ik gaan zitten in de pauze? Vinden die andere kinderen mij wel aardig, vind ik ze wel aardig?’ En dan ben je ook nog eens brugpieper…de jongste en misschien zelfs de kleinste van school.

Dit kan voor veel slapeloze nachten en stressmomenten zorgen de dagen/weken voor de eerste dag naar de brugklas. Als ouders kun je natuurlijk heel vaak zeggen dat het wel goed komt en dat het wel mee zal vallen maar of dat dat je kind voldoende geruststelt is nog maar de vraag.

Wat kun je wel doen als ouders;

  1. Geef erkenning aan de spanning van je kind, bijvoorbeeld; ‘ik zie dat je het spannend vind omdat je niet goed weet waar je aan toe bent, dat ik oké. We gaan samen kijken waardoor je al meer duidelijkheid krijgt.’
  2. Fiets samen met je kind in de vakantie de route naar school een aantal keer, eventueel ook een alternatieve route, parkeer je fiets in de fietsenstalling en loop naar het schoolgebouw. Spiek eens even door het raam naar binnen.
  3. Kijk of je zoon/dochter al contact kan leggen met nieuwe klasgenoten. Soms krijg je al een namenlijst en kun je iemand opzoeken op Instagram of facebook en zo contact leggen.
  4. Maak samen met je kind een voorstelling van zijn/haar eerste schooldag van fiets naar fietsenstalling naar hoe je de school binnen gaat en wat je dan gaat doen, waar ga je zitten in de klas, waar let je dan vooral op, wat je in de pauze zou kunnen doen en hoe hij/zij contact wil gaan maken met andere kinderen. Maak bijvoorbeeld een briefje met openingszinnetjes.
  5. Laat je kind een helpende gedachten maken die hem/haar rustig maakt of geruststelt die hij/zij kan herhalen als de spanning toeneemt. Bijvoorbeeld; ‘Andere kinderen vinden het ook vast spannend, ik ben niet de enige’. ‘Ik maak vast nieuwe vrienden.’ ‘Ik ken al een paar kinderen waar ik bij kan gaan zitten.’
  6. Er zijn trainingen (ik leer leren) die je kind voorbereiden op het voortgezet onderwijs waarbij je kind zijn eigen leerstijl ontdekt, leert omgaan met faalangst, leert plannen en organiseren, ontdekt waar zijn motivatie ligt en hoe hij zich kan concentreren. Deze trainingen kun je je kind ook laten volgen wanneer hij/ zij het toch wat lastiger heeft dan verwacht in het eerste tweede en zelfs derde of vierde jaar.

En dan begint het echt.

Wat ga je als ouder doen? Ga je elke dag de agenda van je spruit in de gaten houden en hem/ haar bestoken met vragen hoe het was die dag en hoeveel huiswerk er gemaakt moet worden? Of laat je je kind de eerste tijd een beetje aanmodderen? Wat heeft je kind hier in nodig? Ga eens met je spruit in gesprek hoe je jullie dat samen willen gaan aanpakken. Jouw manier van leren van vroeger hoeft niet perse de manier van je kind te zijn. Ga samen in dit nieuwe avontuur eens op ontdekkingsreis.

Als er iets belangrijk is voor pubers in de brugklas dan is dat het groepsgebeuren. Onderzoeken en ontdekken waar je bij wilt horen en waarbij vooral niet. En hoe doe je dat? Sommige kinderen zie je een hele transformatie doorgaan. Andere kledingstijl, haardracht, een eigen imago passend bij een groep. In een groep leer je over het sociale gedrag. Ouders worden minder belangrijk, vrienden des te belangrijker. Hun telefoon is daar 1 van het belangrijkste communicatiemiddel voor. Vrienden leven in hun telefoon, logisch dus dat je telefoon daardoor haast aan je hand vastgeplakt zit. Een grote verandering voor ouders vaak. Als je bewust bent van het belang voor pubers om bij een groep te horen is het misschien makkelijk om je kind steeds een beetje meer los te laten. Vertrouwen krijgen van je ouders doet veel en zolang je met in elkaar in contact blijft kun je als ouder genieten van de mooie ontwikkeling van je brugpieper en kan het een mooi nieuwe start worden die ze glansrijk overleven.

Deel dit bericht via onderstaande Social Media
×