“HALLO CONTACT!!!!!!!!”

Een blog over contact met jawel; maar liefst 12 tips!!!!

Deze week is het de week van de opvoeding
met als thema contact.

Contact met elkaar is natuurlijk het eerste vereiste om goed te kunnen opvoeden. Toch blijkt dit niet altijd zo eenvoudig. In onze drukke bestaan rennen we vaak van hot naar her. Van kinderen naar school brengen gauw door naar het werk, na het werk de supermarkt in om voor het eten te kunnen zorgen. Kinderen ophalen bij de oppas, eten koken, opruimen, kinderen naar bed brengen, gauw nog een verhaaltje voor het slapen gaan, o ja nog ff sporten en uitgeblust op de bank. Ook als we thuis zijn “moeten” we van alles van onszelf en zijn er kinderen over de vloer om te spelen, zijn er afspraken met sportclubs, muziekles e.d. Een hele klus om alles goed en rustig te laten verlopen. Zo gek dus niet dat het echte contact met elkaar er soms weleens bij in schiet. Gelukkig zijn we ons er tegenwoordig steeds meer van bewust dat we tijd voor elkaar en het gezin moeten nemen. Lekker samen naar het bos, een spelletje of wat extra tijd inplannen met het naar bed brengen van de kinderen en een lekkere ontspanningsmassage inplannen.

In de praktijk krijg ik geregeld ouders die met hun handen in het haar zitten omdat hun kind ongewenst gedrag vertoont zoals boosheid, liegen, niet willen luisteren, dwars gedrag. Er is altijd een rede voor negatief gedrag. Om samen opzoek te gaan vergt aardig wat moed, zowel voor kind als ouder.

“Mijn ouders luisteren niet naar me”……… tja. En als ouder ben je je er vast helemaal niet van bewust en doe je alles met de beste bedoeling. Echt luisteren naar elkaar is best een kunst. Vaak staan we al klaar met al onze beste adviezen en weten we precies hoe dat is want vroeger….

Hieronder vind je 12 tips om goed te luisteren naar je kind. Kijk er eens naar en vraag je eens af of je ‘echt’ naar je kind luistert. De eerste stap om goed in contact te zijn met elkaar.

  1. Kijk je kind aan.
  2. Blijf met je aandacht erbij (dat betekent zonder telefoon ook als die bliebt..).
  3. Stop met praten.
  4. Heb geduld (laat je kind zijn eigen tekst vinden, vul het niet in).
  5. Wees nieuwsgierig en open, dit stimuleert je kind om meer te vertellen.
  6. Laat het uitpraten (ja, bijt je tong af).
  7. Geef bevestiging dat je je kind hebt gehoord (knik en zeg ja of hum).
  8. Vat samen wat je hebt gehoord in de woorden van je kind, daardoor voelt je kind zich begrepen.
  9. Geef erkenning voor wat je gehoord hebt en voor de gevoelens van je kind ( ik begrijp dat je je boos voelt……).
  10. Stel vragen om meer informatie te krijgen over feiten.
  11. Geef tussendoor complimenten, “wat kun je dit goed vertellen”, “ik wist niet dat je daar zo goed over nagedacht hebt”.
  12. Bedank het kind voor zijn verhaal.
Deel dit bericht via onderstaande Social Media
×